Topkwaliteit
Wij plaatsen uitsluitend zonnepanelen van een topkwaliteit, A-merken. Ook bij diffuus licht en bewolking leveren deze zonnepanelen goede prestaties.
Keuze zonnepanelen
Bij de keuze van de panelen zoeken we de meest geschikte afmetingen om maximaal rendement uit het dakvlak te halen. De beste opbrengst per vierkante meter is uitgangspunt. Zo kunnen we bijvoorbeeld op een klein dakoppervlak panelen met een zeer hoog totaal rendement leggen.
Duurzaam
Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst.
De investering kunt u gemiddeld in 6 tot 7 jaar terug verdienen. Daarna heeft u gratis stroom van eigen panelen.
Vanaf de eerste dag is besparing op energiekosten een feit. Kosten die de komende jaren alleen maar zullen stijgen.
Complete installatie
Van advies naar plaatsing en ingebruikstelling van de installatie. Met kwaliteitsmateriaal bieden wij een garantie waarop u kunt vertrouwen.
Een zonne-installatie bestaat uit:
- Zonnepanelen (PV-panelen)
- Omvormer(s) en/of optimizers
- Ondercontructie om panelen op het dak te kunnen plaatsen
- Een monitoringssysteem om het functioneren en de opbrengst bij te houden
- Minimaal een eigen aardlekautomaat in de meterkast en een verplichte werkschakelaar
We leveren de installatie compleet gebruiksklaar op. We monitoren het functioneren van uw installatie.
Advies
Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw pand, dak of garage of schuurdak. Bespreek uw budget en wensen. Ons advies is afgestemd op de situatie, ligging, bezonning en uiteraard uw wensen.
Voor zonnepanelen werkt S. Peelen Installatietechniek samen met TeamB en Dakbroeders. Daarom kunnen we ook bouwkundige aspecten van uw dak beoordelen. Tevens stellen we eventueel verbeteringen of aanpassingen voor.
Salderingsregeling
Stroom die u zelf niet nodig heeft op het moment van opwekking levert u terug aan het openbare net. U kunt deze ook gebruiken voor het opwarmen van warmwater boilers of bijvoorbeeld opslaan in accu’s om die te gebruiken wanneer u meer stroom nodig heeft dan op dat moment wordt opgewekt. Dat is vooral relevant wanneer de salderingsregeling is afgeschaft. De geplande afschaffing per 1-1-2023 is opnieuw uitgesteld. Daarna ontvangt u elk jaar steeds 9% minder vergoeding voor terug geleverde stroom, alhoewel dat nu ook weer ter politieke discussie staat. Nu is die vergoeding nog 100%.
Warmwater boilers kunt u behalve voor warm kraanwater ook gebruiken in combinatie met uw CV voor ruimteverwarming. Recent staan deze hybride systemen steeds meer in de belangstelling.
Neem contact met ons op en laat u adviseren over de mogelijkheden in uw specifieke situatie.
Opgeleverde projecten
Veel gestelde vragen
Zonnepanelen en pv-panelen zijn exact hetzelfde, het verschil zit in de naam. PV is een afkorting van photovoltaic, de Engelse term voor fotovoltaïsch. Zonlicht wordt omgezet in elektriciteit door fotovoltaïsche cellen, pv-cellen die in zonnepanelen of pv-panelen zitten.
Dat hangt af van een aantal factoren:
- De hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hellingshoek van ongeveer 35 graden bij Zuid-oriëntatie is optimaal.
Op platte daken is de hellingshoek standaard 10-15 graden. Ballast is nodig om het wegwaaien te voorkomen. Het benodigde gewicht berekenen we. - De oriëntatie van de zonnepanelen is het meest rendabel op het zuiden. Maar andere richtingen met uitzondering van het noorden kunnen ook rendabel zijn.
- De afmetingen, de ruimte die er is om de panelen te plaatsen. Ook bij kleinere afmetingen zijn er mogelijkheden. De huidige maximale opbrengst is ongeveer 200W/m²
- De schaduw en bezonning. Daken op het noorden zijn het minst geschikt. Ook als het dak grotendeels in de schaduw van bomen of andere bebouwing ligt, is dat niet geschikt.
- Zonnepanelen met onderconstructie (zonder ballast) wegen gemiddeld ca. 12 kg/m². De dakconstructie moet dit gewicht kunnen dragen. Bij houten constructies rekenen we met het dubbele gewicht omdat deze in de loop van de tijd doorzakken (kruip).
Jazeker, voordat wij met u in gesprek gaan over het plaatsen van zonnepanelen kijken wij eerst naar de bouwkundige staat van het dak van uw woning, pand of garage. Soms is een dak niet geschikt voor het plaatsen van panelen, soms is een kleine aanpassing noodzakelijk. Soms moeten we slimme oplossingen bedenken voor ventilatie doorvoeren. En we zijn ook al tegen bouwfouten aangelopen waardoor het regenwater onder de pannen langs liep. We hebben natuurlijk eerst geholpen met het oplossen van die technische problemen.
Op een plat dak zetten we met een speciale onderconstructie panelen onder een bepaalde hellingshoek. Ballast is nodig om de panelen tegen opwaaien te borgen. Omdat heel veel mensen alles op Zuid oriënteren, wordt er teveel stroom geproduceerd tussen de middag. Wij plaatsen vaak Oost-West om zo in de ochtend en namiddag het meeste op te wekken.
Door een combinatie van problemen is de beschikbaarheid van veel onderdelen nu een groot probleem. Soms is levering pas in 2023 mogelijk. Vooral de benodigde omvormers en annex zijn vanaf april 2022 vrijwel niet meer leverbaar. Men verwacht dat leveringen in augustus weer op gang komen.
Belangrijke oorzaken zijn:
- Covid (havens en fabrieken in vooral China zijn gesloten).
- Beschikbaarheid van chips.
- Vrachtwagen transport capaciteit, chauffeurs.
- Sterk toegenomen vraag naar PV artikelen.
- Materiaalprijzen (grondstoffen) zijn sterk gestegen en blijven stijgen. Mede als gevolg van sancties Rusland en oorlog Oekraïne.
Het is heel vervelend. Tot op zekere hoogte nemen wij prijsfluctuaties voor eigen rekening maar we kunnen geen enkele garantie geven met betrekking tot complete oplevering. Bovendien kunnen we niet garanderen dat de ontworpen installatie nog leverbaar is op het moment dat andere onderdelen weer beschikbaar zijn. Wat blijft is onderling overleg en de inkoopinspanning om wel de goede spullen te krijgen.